Kotlety sojowe w cieście serowym

Od: Di bloguje

Składniki:
150g kotletów sojowych (u mnie big steaki – Radix-Bis)
Wywar (*):
1 litr wody
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
sos sojowy (wg smaku)
pieprz
Ciasto:
1 szklanka mleka
1 jajko
100g maki pszennej
100g żółtego sera
1 łyżeczka curry (lub wg gustu)
sól
Ponadto:
mąka pszenna do oprószenia
olej do smażenia

Wykonanie:
Kotlety sojowe zalać gorącym wywarem i gotować lub moczyć przez około 15-20 minut.
W międzyczasie przygotować ciasto.
Mleko, jajko oraz mąkę pszenną z curry należy dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z tartym serem.
Całość doprawić do smaku.
Napęczniałe kotlety odcedzić, częściowo odcisnąć i delikatnie oprószyć mąką.
Każdego kotleta dokładnie obtoczyć w cieście i przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się, a następnie odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.

(*) Wywar można zastąpić bulionem z kostek rosołowych, ale ja ich nie używam. Chyba, że czasami kupię BIO – bez zbędnej chemii.