Składniki:
200 g MĄKI OWSIANEJ BG
50 g MĄKI MIGDAŁOWEJ
50 g MĄKI Z KOMOSY RYŻOWEJ
100 g CUKRU TRZCINOWEGO BIO
olejek migdałowy
150 g roztopionego masła
50 g MIGDAŁÓW całych
2 żółtka, 1 białko
Masa marcepanowa:
120 g marcepana
50 g masła
2 łyżki mąki migdałowej
piana z 1 białka jaja
Wykonanie:
Mąki wymieszać, dolać masło, jajka, zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 1 h.
Masa marcepanowa: marcepan i masło rozpuścić na małym ogniu. Dodać mąkę migdałową. Na koniec pianę z 1 białka jaja.
Ciasto wyjąć z lodówki, odkroić 1/3 i włożyć do zamrażalnika. Ciasto rozłożyć na paterze, posmarowanej masłem. Podpiec w temp. 180 stop.C ok. 10-15 min. do zaróżowienia. Wyłożyć masę marcepanową. Pozostałe schłodzone ciasto zetrzeć na tarce i znowu podpiec na ok. 15 min. do zaróżowienia.