Naleśniki z awokado i owocami

Od: Mrs Endorfina

Składniki:
Ciasto:
3 jajka
łyżeczka roztopionego i ciepłego oleju kokosowego
130 g mąki (50 g mąki jaglanej, 50 g mąki gryczanej, 30 g mąki kokosowej)
20 g odżywki białkowej (ewentualnie budyniu)
2 łyżeczki nasion chia (ewentualnie siemienia lnianego/ błonnika witalnego)
100 ml kefiru (ew. mleka bez laktozy/kokosowego)
+ cynamon, kurkuma

Nadzienie:
pół dojrzałego awokado
banan

Dodatki:
borówki amerykańskie, maliny, brzoskwinie, orzechy nerkowca, gorzka czekolada

Wykonanie:
Ciasto: Jajka roztrzepać w misce, dolać kefir, roztopiony na patelni olej kokosowy, dosypać mąkę oraz białko, przyprawić, a na końcu dodać nasiona chia. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na 5 min. Smażyć na patelni do naleśników na małym ogniu z obydwu stron.
Nadzienie: Banana pokroić na mniejsze kawałki, dodać awokado i blendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Naleśniki przełożyć musem i zawinąć. Na wierzch ułożyć ulubione dodatki.

SMACZNEGO!

Makroskładniki
Kalorie: 1198 kcal
Węglowodany: 114 g
Tłuszcz: 58 g
Białko: 56 g
1 naleśnik – 300 kcal