Omlet czekoladowy z bananem

Od: Buduj od kuchni

Składniki:
2 Jajka + 1 białko
1 łyżeczka erytrolu
35g mąki kokosowej Radix-Bis
1 łyżka budyniu czekoladowego
po kopiastej łyżeczce kakao i karobu
łyżeczka surowych ziaren kakao (gdy nie masz potrzyj czy drobno posiekaj 2 kostki GORZKIEJ MIN.70% czekolady – najlepsza 90%)
kopiasta łyżeczka izolatu
kilka kropel aromatu waniliowego
50ml mleka 0,5%
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
3 suszone śliwki drobno posiekane
50g banana pokrojonego w kostkę

Wykonanie:
Jajka zmiksuj na biszkopt ze słodzikiem a białko ubij osobno na pianę. Do masy jajecznej dodaj mąki, budyń, mleko, proszek, kakao, karob, kakao surowe, aromat i dalej miksuj. Musi być lekko gęsta masa. Pod koniec wrzuć posiekane śliwki i banan. Wymieszaj a następnie delikatnie połącz z pianą. Rozgrzej niewielką ilość oleju ryżowego na patelni i wlej masę. Przykryj i smaż na małym ogniu ok. 8min. z jednej strony , przy pomocy talerza obróć na drugą stronę i smaż chwilę, ale bez przykrycia.
Polałam sosem z izolatu wymieszanego z odrobiną wody, posypałam jeszcze prażonymi wiórkami i ziarnami kakao.
Kcal:522
B:40,7g
T:22,8g
W:42g