Papryka faszerowana kaszą jaglaną i soczewicą

Od: Fabryka Pomysłów

Składniki:
3-4 czerwone papryki (u mnie poszło 3,5 sztuki papryki)
100g suchej kaszy jaglanej (około 1/2 szklanki)
100g suchej zielonej soczewicy
400g pomidorów w puszce (1 puszka)
1 łyżka oleju lub oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Szczypta ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki oregano
Sól
Pieprz
Opcjonalnie 1 kulka mozzarelli

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą, następnie przepłukać pod gorącą wodą – powoduje to, że kasza nie jest goryczkowa. Następnie zagotować wodę (1 i 1/4 szklanki wody w stosunku do 1/2 szklanki kaszy). Posolić. Gotować na wolnym ogniu kaszę około 15-18 minut. Odstawić na kolejne 10 minut pod przykryciem, aby nadmiar wody mógł się wchłonąć.
Soczewicę opłukać. Gotować do miękkości około 15-20 minut. Posolić pod koniec gotowania.
Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić. Dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut aż woda z pomidorów odparuje, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku paprykami w proszku, oregano oraz solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną.
Papryki wydrążyć, przekroić na pół, napełnić farszem. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż na nim papryki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30-40 minut. Na ostatnie 10 minut możesz papryki posypać startą mozzarellą.