Od: Kwelka gotuje
Składniki:
2 duże cukinie,
2 cbule,
1 duża marchew,
1 ząbek czosnku,
2 jajka,
2 łyżki siemienia lnianego od Radix-Bis,
3 łyżki mielonego lnu,
ok. 130g kurek,
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
1/3 szkl. kaszy gryczanej od Radix-Bis,
1/3 szklanki czerwonej soczewicy od Radix-Bis,
sól, pieprz, gałązka rozmarynu.
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osolić z wierzchu solniczką i zostawić na durszlaku na 15- 30 minut, a potem odsączyć z soku.Kaszę i soczewic ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.
W między czasie pokroić cebule w kosteczkę i zeszklić na oleju wraz z kurkami doprawionymi solą, pieprzem i rozmarynem – odsączyć z oleju, zostawić do wystudzenia. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odciśniętą cukinię wymieszać z marchewką, usmażoną cebulą, kaszami, soczewicą. Wbić do masy jajka, dosypać mielone siemię lniane, doprawić.
Standardową keksówkę (lub dwie małe foremi) wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukiniową masę wypełnić formę, lekko docisnąć do dołu; wierzch wyrównać.
Piec przez 1 godzinę 15 minut w temp. 180 st.C. Zostawić do ostudzenia, a następnie kroić w plastry.