Od Buduj od Kuchni:
Rozczyn:
✔15g świeżych drożdży
✔płaska łyżeczka cukru kokosowego Radix-Bis
✔2 łyżki mąki żytniej
✔1/2 szklanki letniej wody
Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Odstaw na 10min. w ciepłe miejsce aż trochę podrośnie.
Spód:
✔100g mąki żytniej
✔60g mąki gryczanej
✔30g mąki ryżowej
✔10ml oliwy z oliwek
✔odrobina soli i kurkumy
Mąki wymieszaj z przyprawami. Dodaj rozczyn i jeśli potrzebujesz to więcej mąki lub więcej wody. Wymieszaj. Dodaj oliwę i dokładnie wyrób dłońmi przez 8min. Ciasto nie może być klejące. Odstaw w ciepłe miejsce i przykryj. Niech rośnie przez minimum 30min. Rozwałkuj cienko. Piecz w formie w rozgrzanym piekarniku sam spód w temp.200stopni przez 5minut. Wyjmij i kładź dodatki:
✔sos pomidorowy na bazie ketchupu i przecieru pomidorowego z koncentratem +bazylia, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra, odrobina curry i kminu
✔kawałki kurczaka
✔brokuły
✔starta mozarella light
✔papryki
✔dobrze sprawdzi się też tuńczyk w sosie własnym (dodać pod koniec pieczenia )
Do pieca na 20-25 min w temp 180 stopni. Ser musi się zarumienić, ale nie przypalić, a ciasto musi być lekko twarde po bokach.