Wartościowe śniadania

Hummus dyniowy z TRIKASAMI

Od: Zabawa w gotowanie Składniki: 1 szklanka cieciorki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki tahini (pasty sezamowej) 2 spore łyżki puree z dyni 1 łyżka soku z cytryny 1/3 szklanki zimnej wody z gotowania ciecierzycy 2 łyżki oliwy + 2 do podania Sól, pieprz Oliwa, natka pietruszki, sezam Do podania: TRIKASY Wykonanie: W blenderze umieszczamy cieciorkę, czosnek, […]

Pasztet z kaszy

Od: Kwelka gotuje Składniki: 2 duże cukinie, 2 cbule, 1 duża marchew, 1 ząbek czosnku, 2 jajka, 2 łyżki siemienia lnianego od Radix-Bis, 3 łyżki mielonego lnu, ok. 130g kurek, 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, 1/3 szkl. kaszy gryczanej od Radix-Bis, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy od Radix-Bis, sól, pieprz, gałązka rozmarynu. Wykonanie: Cukinię zetrzeć na […]

Żytnie racuszki z jabłkiem

Od: Buduj od kuchni Składniki na 8 placuszków ( 4 placki- 1 porcja): 3 jajka, 2 łyżeczki erytrolu Radix-Bis, 180g jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia bez glutenu, 2 łyżki płaskie izolatu, 3 łyżeczki mąki kokosowej, 2 łyżki mąki żytniej, 1 łyżka mąki ryżowej, cynamon, 2 średnie jabłka. Sosik jogurtowo-waniliowy : […]

Pieczarki faszerowane komosą ryżową

Od: Kwelka gotuje Składniki: 2/3 szkl. komosy ryżowej białej od Radix-Bis, 5 pieczarek portobello lub 6 dużych zwykłych, cebulka, natka pietruszki, 2 łyżki tartego sera, sól, pieprz. Wykonanie: Komosę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Pieczarki umyć, wyjąć nóżki i brązowe blaszki. Cebulę drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulkę z pieczarkami, doprawić do smaku. […]

Brokułowe placuszki

Od: Kwelka gotuje Składniki: 1 ugotowany brokuł, 1 jajko, sól, pieprz, 3 łyżki mielonego siemienia lnianego od Radix-Bis, ok. 5 łyżek otrębów, kawałek pokruszonej fety, 2 ząbki czosnku. Wykonanie: W misce wymieszać wszystkie składniki. Łyżką nakładać porcjami masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min w temp. 190 stopni.

Wegański paprykarz

Od: Kwelka gotuje Składniki (na jeden słoik): ½ szklanki kaszy jaglanej od Radix-Bis, 2 nieduże marchewki, 1 cebula, 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, ½ łyżeczki wędzonej papryki albo czubata łyżeczka słodkiej papryki, ¼ łyżeczki chili, 2 – 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka płatków drożdżowych, opcjonalnie, sól i […]

Wegański bananowiec

Od; Słodkie-Rewolucje Składniki: 270g banana (waga bez skórki) 30g mąki z topinamburu RADIX-BIS 20g mąki z nasion babki jajowatej RADIX-BIS 5g proszku maca RADIX-BIS 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 sztuk śliwki suszonej 50ml mleka roślinnego ewentualnie erytrol lub inne słodzidło Wykonanie: Banana rozdrabniamy na tzw.papkę lub miksujemy. Śliwki kroimy w drobne kawałki. Wszystkie składniki […]

Wegańskie mini bułeczki

Od: Słodkie-Rewolucje Składniki: 120g banan (waga bez skórki) 35g BIO mąki kokosowej od RADIX-BIS 65g BIO mąki orkiszowej od RADIX-BIS 25g oleju kokosowego nierafinowanego od RADIX-BIS 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20g erytrolu od RADIX-BIS 150ml mleka kokosowego wiórki kokosowe do posypania Wykonanie: Banana dokładnie ucieramy razem z erytrolem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie […]

Naleśniki z awokado i owocami

Od: Mrs Endorfina Składniki: Ciasto: 3 jajka łyżeczka roztopionego i ciepłego oleju kokosowego 130 g mąki (50 g mąki jaglanej, 50 g mąki gryczanej, 30 g mąki kokosowej) 20 g odżywki białkowej (ewentualnie budyniu) 2 łyżeczki nasion chia (ewentualnie siemienia lnianego/ błonnika witalnego) 100 ml kefiru (ew. mleka bez laktozy/kokosowego) + cynamon, kurkuma Nadzienie: pół […]

Zielone pancakes

Od: Kwelka gotuje Składniki: pół bardzo dojrzałego awokado, 2 jajka, 1/3 szklanki mąki ryżowej of Radix-Bis, 1/3 szklanki mąki kukurydzianej od Radix-Bis, 2/3 szklanki mleka migdałowwgo, 1 łyżka pokrojonego szpinaku, 1 łyżeczka proszeku do pieczenia, sól i pieprz. Wykonanie: Awokado dokładnie blendujemy ze szpinakiem. Do masy dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Jeśli ciasto będzie […]

Gryczana fritata

Od: Kwelka gotuje Składniki: 3 jajka, 4 pieczarki, 1 cebula, pół papryki, 7 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej Radix-Bis, sól, pieprz, olej kokosowy do smażenia, natka pietruszki. Wykonanie: Pieczarki oczyścić i podsmażyć z pokrojoną cebulką. W misce rozbełtać jajka, dodać resztę składników, wymieszać. Masę jajeczną wlać na rozgrzaną patelnię. Na początku smażyć jak jajecznicę. Gdy masa […]

Piegowaty omlet

Od: Mama Karmiąca Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego w temperaturze pokojowej, u mnie Radix – bis 2 jaja 170 g mąki ryżowej, u mnie Radix – bis 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki nasion kaniwa, u mnie Radix – bis 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 3 łyżki oleju kokosowego, u mnie […]