Wartościowe śniadania

Daktylowa owsianka z dżemem i dodatkami

Od BUDUJ OD KUCHNI Składniki: 30g płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 0,5% 5 daktyli ok.18g (dodaj trochę więcej, jeśli nie dajesz wpi) łyżeczka odzywki WPI o smaku czekolady 4g karobu do smaku (możesz więcej, jeśli nie dajesz odżywki) 4g chia 25g dżemu malinowego dodatki:40g Banana, płatki kokosowe, 5g ziaren kakao Radix-Bis SĄ PRZEPYSZNE ?, 30g […]

Chrupiące bagietki z sezamem

Autorstwa: MAMA KARMIĄCA CAŁĄ RODZINKĘ Składniki: 1 szklanka ciepłej wody 18 g świeżych drożdży 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego RADIX-BIS 3 szklanki mąki pszennej chlebowej  RADIX-BIS 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru trzcinowego ekologicznego RADIX-BIS nasiona sezamu Wykonanie: wodę, mleko kokosowe, cukier i drożdże mieszamy ze sobą, aż połączą się w jedną całość. Odstawiamy tę […]

Kaniwa w lekkiej sałatce

Składniki: 200 g KANIWY 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 3 pomidory (pozbawione gniazd nasiennych i skórki) 1/2 cukinii 1/2 zielonego ogórka 200 g pieczarek 1 cebula 100 g rukoli 1 łyżka masła 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych) Sos: 3 łyżki OLEJU KONOPNEGO 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżka ulubionej musztardy […]

Kaszotto jaglane

wg przepisu i koncepcji „ZDROWIE NA JĘZYKU”: Składniki (3 porcje): 120 g kaszy jaglanej (Radix-Bis) 1 duży batat 1 duża papryka czerwona 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze 1 brokuł 1 łyżka oleju kokosowego (Radix-Bis) 1 łyżka pestek dyni (Radix-Bis) 1 łyżeczka orzeszków piniowych (Radix-Bis) przyprawy: […]

Domowa galaretka z soków 100%

wg przepisu „ZDROWIEJ NA CO DZIEŃ” Składniki: SOK ŻURAWINOWY 100% SOK ARONIOWY 100% crunchy jogurt naturalny miód Wykonanie: Do soków dodać miód, rozpuścić w nich agar. Poczekać aż zacznie lekko tężeć. Układać do pucharków w kolejności wg uznania np. galaretka, jogurt, crunchy.

Rozgrzewająca kasza jaglana z orzechami, warzywami i goją

Składniki: 1/2 szkl. KASZY JAGLANEJ 1 marchew 1/2 cukinii 1,5 łyżki JAGÓD GOJI garść ORZECHÓW WŁOSKICH 1 łyżka OLEJU KOKOSOWEGO 1 łyżka OLEJU LNIANEGO SÓL HIMALAJSKA (wg uznania) Wykonanie: Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Dla wzmocnienia właściwości rozgrzewających, należy kaszę uprażyć na patelni. Zalać wodą i dopiero ugotować. Następnie wymieszać z olejem lnianym i […]