Tarta jeżynowa

Od: Kwelka gotuje

Składniki:
300g ciasteczek
30g masła
30g oleju kokosowego
300g jeżyn
1/3 szkl. palatynozy
3 łyżki agaru
300ml kremówki

Wykonanie:
Spód: 300g ciasteczek zmiksować z 30g masła i 30g oleju kokosowego od Radix-Bis. Wyłożyć blachę na tartę 25cm i wstawić do lodówki.
Masa: 300g jeżyn wymieszać z 1/3 szklanki palatynozy od Radix-Bis, podgrzewać do rozpuszczenia cukru. 3 łyżki Agar-Agar od Radix-Bis zalać 1/4 szklanki gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia żelatyny. 300ml zimnej kremówki ubić na sztywno. Jeżyny zmiksować, przetrzeć przez sitko, wymieszać z żelatyną i śmietanką. Masę wlać spód ciasteczek i włożyć na min. godzinę do lodówki.