Zdrowy zielony mech

Od: Mrs Endorfina

Składniki:

Ciasto szpinakowe:
3 jajka
10 g oleju kokosowego
130 g mąki ( 50 g ryżowej, 50 g mąki jaglanej, 30 g kukurydzianej)
2 garści świeżego szpinaku
2 łyżki budyniu o smaku krówki bez cukru
100 ml mleczka kokosowego
kilka kropel aromatu waniliowego
50 g ksylitolu
łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
600 g gęstego jogurtu naturalnego
30 g miodu
3 łyżki żelatyny
+ pestki granatu/ żurawina

Wykonanie:
Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników dokładnie ze sobą połączyć, a później delikatnie łyżką dodać ubitą pianę. Foremkę wysmarować masłem, podsypać mąką, przelać ciasto i piec ok. 45 min w 180 stopniach.

Krem: Żelatynę rozpuścić w ok. 150 ml gorącej wody, a później połączyć z jogurtami i cukrem. Włożyć na kilka minut do lodówki aż krem lekko stężeje.