Od: Buduj od kuchni
Składniki na 8 placuszków ( 4 placki- 1 porcja):
3 jajka,
2 łyżeczki erytrolu Radix-Bis,
180g jogurtu naturalnego,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia bez glutenu,
2 łyżki płaskie izolatu,
3 łyżeczki mąki kokosowej,
2 łyżki mąki żytniej,
1 łyżka mąki ryżowej,
cynamon,
2 średnie jabłka.
Sosik jogurtowo-waniliowy :
1 jogurt naturalny,
1/2 łyżeczki erytrolu i 2 krople aromatu waniliowego.
Wykonanie:
Jajka zmiksuj ze słodzikiem na biszkopt. Dodaj mąki, sodę, proszek, izolat,cynamon, jogurt i dalej zmiksuj. Konsystencja musi być lekko gęsta (nie może się lać). Wrzuć pokrojone w kostkę jabłka i wymieszaj. Wlej troszeczkę oleju ryżowego i rozsmaruj na patelni. Nakładaj niewielkie placuszki i smaż pod przykryciem na małym ogniu. Obróć potem na drugą stronę.
Wymieszać. Polać masłem orzechowym i posypać karobem.