Polskie stir-fry z kaszą jaglaną i fasolką szparagową

Od: Kwelka gotuje

Składniki:
2/3 szklanki ugotowanej fasolki szparagowej,
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej od Radix-Bis,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
1 dymka,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka kurkumy,
pół białej papryki,
garść szpinaku,
1 jajko,
1/2 cytryny.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na żaroodpornej patelni (skillecie) lub zwykłej patelni, na oliwie i maśle zrumienić pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę wraz ze szpinakiem. Dodać kaszę jaglaną, kurkumę i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną papryczkę i fasolkę, wymieszać. Na wierzch wbić jajko i wstawić do piekarnika na ok. 5 minut, do czasu aż białko będzie ścięte.Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Jeśli patelnia nie jest przystosowana do zapiekania w piekarniku, można zabezpieczyć jej niemetalowe elementy folią aluminiową lub przełożyć danie do żaroodpornej formy lub blaszki, ewentualnie nie zapiekać w piekarniku tylko podać z oddzielnie usmażonym jajkiem sadzonym.