Zupy

Zupa pomidorowo-buraczkowa

Zupa pomidorowo – buraczkowa

Od: Kwelka gotuje Składniki: 3 średnie pomidory, 120 g buraków gotowanych, 1 mała cebula, orzeszki pinii od Radix-Bis, olej rzepakowy uniwersalny – łyżeczka pieprz mielony – szczypta, oregano susz. – [2g], czubrica czerwona od Radix-Bis, kwiatki oregano do ozdoby. Wykonanie: Pomidory pokrój w cząstki. Następnie podduś z piórkami cebuli na oleju. Po chwili dodaj 1/2 […]

Dietetyczna zupa kokosowa

Od: Kwelka gotuje Składniki: 400 g brokułu, mała puszka groszku, 0,5 l bulionu, 0,5 wody kokosowej, łyżeczka oleju kokosowego, 1 malutka pokrojona cebula, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 4 g prażonych migdałów, 20 g nasion chia od Radix-Bis, sól i pieprz do przyprawienia. Wykonanie: Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek (możemy […]

Kokosowe curry z tofu

Od: Kwelka gotuje Składniki: Pasta curry: 1 drobno pokrojona zielona papryczka, 1 starty ząbek czosnku, kawałeczek imbiru, 3 listki kaffiru lub skórka starta z limonki, garść kolendry. Wszystkie składniki zmiksować lub utrzeć z moździerzu. Pozostałe składniki: kolba kukurydzy, po pół czerwonej i zielonej papryki pokrojonej w kostkę, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka ksylitolu, sok z […]

Czarna polewka

Od: Kwelka gotuje Składniki: 800g ugotowanej czarnej fasoli (Radix-Bis), 1/2 l płynu z gotowania fasoli, 1/2 l wywaru warzywnego lub mięsnego, 1 duża cebula, posiekana, 3 ząbki czosnku, posiekane, 1 mała czerwona papryka, drobno posiekana, 1 łodyga selera naciowego, posiekana, 1/2 łyżeczki soli, 1 gałązka tymianku, lub 1/2 łyżeczki suszonego, 1 liść laurowy, pieprz do […]

Chłodnik malinowy

Od: Kwelka gotuje Składniki: 1 duży pomidor malinowy, garść malin, odrobina soli erytrol Radix-Bis. Wykonanie: Pomidor obrać ze skórki, pokroić na kawałki,  włożyć do garnka razem z malinami. Ugotować. Dodać sól i erytrol. Zmiksować i schłodzić w lodówce. Przed podaniem chłodnik można przetrzeć przez sitko

Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym bg

Od Zdrowiej na co dzień: Składniki: Bulion warzywny 400 ml mleczka kokosowego ( tu Radix-Bis ) 3 marchewki 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka ciecierzycy ( tu Radix-Bis ) 3 ziemniaki przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka słodka W wersji mięsnej + pierś z kurczaka. W bulionie gotuję marchew i namoczoną wcześniej ciecierzycę, aż trochę […]

Żurek z mąki żurkowej

Przepyszny ŻUREK WIELKANOCNY ale też wyjątkowo zdrowa zupa na każdą okazję, zwłaszcza latem. Od MAMA KARMIĄCA Składniki: 500 g białej kiełbasy 5 plasterków wędzonego boczku 2 litry wody 500 ml ZAKWASU Z MĄKI ŻURKOWEJ 1 łyżka chrzanu 2 ząbki czosnku 3 kulki ziela angielskiego 5 kulek czarnego pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżka majeranku sól, […]

Zakwas na żurek z mąki żurkowej

Od MAMA KARMIĄCA: 5 łyżek mąki żurkowej Radix – Bis 600 ml przegotowanej, ciepłej wody 4 ząbki czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe Wykonanie: Ząbki czosnku kroimy na połówki. Do szklanego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy ją wodą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie mieszamy. Słoika nie zakręcamy […]

Rozgrzewająca zupa z fasoli i soczewicy

Składniki: 200 g FASOLI JAŚ TYCZKA 100 g SOCZEWICY CZERWONEJ 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ziemniaki 1 papryczka chili 4 świeże pomidory 4 liście laurowe 2 łyżki masła SÓL HIMALAJSKA , pieprz, zioła (majeranek, kurkuma, kozieradka). Fasolę moczymy przez noc. Gotujemy połowę wskazanego czasu z liśćmi i solą. Soczewicę płuczemy i gotujemy ok. […]