Lekkie kolacje

Sałatka z komosą ryżową z warzywami

Od: Fabryka Pomysłów Składniki: ½ szklanki (ok.80g) suchej komosy ryżowej (u mnie kolorowa Radix-bis) 2 garści mixu sałat, roszponki itp. 1 większy burak 2 spore marchewki 1 łyżeczka rozmarynu 4 łyżki oliwy z oliwek Sok z cytryny do smaku sól Wykonanie: Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze […]

Kotlety sojowe w cieście serowym

Od: Di bloguje Składniki: 150g kotletów sojowych (u mnie big steaki – Radix-Bis) Wywar (*): 1 litr wody 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sos sojowy (wg smaku) pieprz Ciasto: 1 szklanka mleka 1 jajko 100g maki pszennej 100g żółtego sera 1 łyżeczka curry (lub wg gustu) sól Ponadto: mąka pszenna […]

Czarny ryż jaśminowy z warzywami

Od: Gotuj i piecz z Joanną .. Składniki: 300 g ryżu czarnego jaśminowego Radix- Bis 1 cebula 1 duża marchewka 4 pieczarki 2 łyżki masła 1 malutka cukinia 1mała kapusta pak choi 1 łyżeczka ziół prowansalskich na czubek noża papryczki chili 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku […]

Chlebek jaglany z płatkami owsianymi

Od: Gotuj i piecz z Joanną /Sama słodycz i szczypta chili…/ Składniki: 200 g ugotowanej kaszy jaglanej w woreczku 3 łyżki oleju 1łyżka soli 50 g drożdży 500 ml ciepłej wody około 1 kg mąki pszennej 1/2 szklanki płatków owsianych Radix- Bis 8 łyżek siemienia lnianego blaszka duża tradycyjna Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą przegotowaną […]

Sałatka z komosy ryżowej

Od: Kwelka gotuje Składniki: 1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej 1/2 świeżego pomidora 3 pomidory suszone 2 łyżki groszku 1-2 jajka sadzone sól, pieprz do smaku ulubiony tart ser – oscypek, cheddar, parmezan etc. Wykonanie: Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, doprawić do smaku.

Kokosowa kaszka owsiana z pistacjami

Od: Di gotuje Składniki: 100g kaszki owsianej 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżka miodu (lub wg gustu) Dodatkowo: pistacje orzechy laskowe płatki migdałowe Wykonanie: Kaszkę zalać podgrzanym mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Całość dosłodzić miodem i odstawić, na kilka minut, aby kaszka zgęstniała. Podawać posypaną posiekanymi orzechami laskowymi, pistacjami oraz płatkami migdałów.

Hummus dyniowy z TRIKSAMI

Od: Zabawa w gotowanie Składniki: 1 szklanka cieciorki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki tahini (pasty sezamowej) 2 spore łyżki puree z dyni 1 łyżka soku z cytryny 1/3 szklanki zimnej wody z gotowania ciecierzycy 2 łyżki oliwy + 2 do podania Sól, pieprz Oliwa, natka pietruszki, sezam Do podania: TRIKSY Wykonanie: W blenderze umieszczamy cieciorkę, czosnek, […]

Pasztet jaglano-selerowy

Od: Kwelka gotuje Składniki: 2 bulwy selera (700g), 2 korzenie pietruszki (300 g), 1 por (tylko biała część), 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej od Radix-Bis, 2/3 szklanki mielonych orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, szczypta imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka majeranku, łyżeczka suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki lubczyku, pół łyżeczki mielonej kolendry, spora szczypta gałki […]

Jaglane smoothie

Od: Kwelka gotuje Składniki: 3 łyżki płatków jaglanych, 3 żółte śliwki, 1 łyżeczka macy, Wykonanie: Zmiksuj 3 żółte śliwki z 3 łyżkami płatków jaglanych od Radix-Bis i łyżeczką sproszkowanej macy od Radix-Bis. Można dosłodzić. Na smoothie połóż dodatki. Ja użyłam czereśni, migdałów i nasion chia od Radix-Bis.

Sałatka jaglana na wynos

Od: Kwelka gotuje Składniki: 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, curry i kurkuma do smaku, plastry pomidora malinowego, sałata, pokrojony ogórek, upieczone rzodkiewki. Wykonanie: Na dół słoika wsypać 5 łyżek ugotowanej z przyprawą curry i kurkumą kaszy jaglanej od Radix-Bis, następnie 2 plastry pomidorka malinowego, podartą sałatę, pokrojony ogórek i upieczone rzodkiewki.

Kasza gryczana ze szpinakiem i cukinią

Od: Kwelka gotuje Składniki: 1/2 szkl. kaszy gryczanej 1 mała cukinia 1 cebula 3 garście szpinaku 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: kasze ugotować wg opisu na opakowaniu. Cukinię i cebulę pokroić wg uznania. Podsmażyć na oleju, na koniec dodać szpinak i pozostałe przyprawy.Wymieszać. Podawać na ciepło. Doskonale też smakuje […]

Pieczarki faszerowane komosą ryżową

Od: Kwelka gotuje Składniki: 2/3 szkl. komosy ryżowej białej od Radix-Bis, 5 pieczarek portobello lub 6 dużych zwykłych, cebulka, natka pietruszki, 2 łyżki tartego sera, sól, pieprz. Wykonanie: Komosę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Pieczarki umyć, wyjąć nóżki i brązowe blaszki. Cebulę drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulkę z pieczarkami, doprawić do smaku. […]