Od Kwelka gotuje:
Ciasto:
Składniki:
40 g mąki jaglanej Radix-Bis,
40 g mąki gryczanej,
4 łyżki erytrolu Radix-Bis,
płaska łyżka kawy,
2 duże białka,
95 g musu jabłkowego,
5 – 6 łyżek mleka migdałowego,
pół łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy
Kruszonka:
10 g mąki kokosowej Radix-Bis,
łyżeczka cynamonu,
kopiasta łyżka erytrolu,
łyżeczka musu jabłkowego,
ewentualnie trochę mleka, jeśli kruszonka jest zbyt sypka.
Wykonanie:
Mąki połączyć z proszkiem, dodać pozostałe składniki. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Wlać do wyłożonej papierem (sam spód) tortownicy.
Mąkę połączyć z cynamonem, erytrytolem i dodać mus jabłkowy. Jeśli kruszonka jest nadal zbyt sypka, dodać dosłownie kilka kropli mleka. Kruszonką posypać wierzch przygotowanego wcześniej ciasta i piec przez 35-40 min w 180 stopniach z termoobiegiem. Przykryć folia na ostatnie 10 minut pieczenia. Po upieczeniu wierzch jest wilgotny i miękki, ale po wystudzeniu będzie miał konsystencję normalnej kruszonki.
Źródło: Have a Cake blog