Od: Gotuj i piecz z Joanną /Sama słodycz i szczypta chili../
Składniki:
3 jajka
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g miękkiego masła
100 g kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z buraków dla koloru
150 g mąki migdałowej Radix-Bis
70 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g cukru trzcinowego ( można zastąpić ksylitolem )
300 ml śmietanki kremówki 30 %
1 cukier waniliowy
cukier puder lub ksylitol do smaku ( około 1płaskiej łyżki )
Wykonanie :
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem,masłem, śmietaną,łyżką soku z buraków i wanilią na gładką masę, następnie ciągle mieszając przesiewać mąkę z mąką migdałową i proszkiem do pieczenia.
Formę do babeczek wypełnić papilotkami, nakładać porcję ciasta do 3/4 ich wysokości. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, piec babeczki do suchego patyczka około 20/25 minut.
Upieczone babeczki przełożyć na kratkę i pozostawić do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Rękaw cukierniczy napełnić kremem z ozdobną końcówką i udekorować babeczki .