Od Kwelka gotuje:
Składniki:
85g mąki z gryczanej,
1 jajko,
pół szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego,
pół łyżeczki soli,
pół szklanki siemienia lnianego od Radix-Bis,
pół szklanki pestek słonecznika,
¼ szklanki amarantusa,
4 łyżki sezamu,
2 łyżeczki ziół prowansalskich lub suszonego czosnku lub rozmarynu.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Sezam i nasiona słonecznika praż na suchej patelni do momentu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj żeby ich nie przypalić. Odstaw na chwilę aby wystygły. Do dużej miski wsyp mąkę z kaszy i sól, wlej mleko i wbij jajo. Dodaj uprażone wcześniej nasiona, a także siemię, amarantus i suszone zioła prowansalskie. Masę dokładnie wymieszaj, przełóż na pergamin, przykryj folią lub drugim kawałkiem pergaminu i bardzo cieniutko rozwałkuj (ok. 2 mm grubości). Zdejmij wierzchnią folię i wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na ok. 5-6 minut (masa ma się wysuszyć, lecz uważaj, żeby się nie przypaliła). Podpieczoną masę wyjmij, pokrój na prostokąty i z powrotem podpiecz do zarumienienia.