Czarny ryż jaśminowy z warzywami

Od: Gotuj i piecz z Joanną ..

Składniki:
300 g ryżu czarnego jaśminowego Radix- Bis
1 cebula
1 duża marchewka
4 pieczarki
2 łyżki masła
1 malutka cukinia
1mała kapusta pak choi
1 łyżeczka ziół prowansalskich
na czubek noża papryczki chili
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Wykonanie :
Do garnka wlewamy 400 ml wody i zagotowujemy z 1/2 łyżeczki soli, następnie wsypujemy ryż przepłukany na sicie wodą. Gotujemy około 45 minut na małym ogniu bez przykrycia.
Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę, cukinię w półplasterki, kapustę w paseczki,pieczarki w półplasterki, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa i oprószamy przyprawami, dusimy na małym ogniu tak długo aż cukinia będzie miękka taka na ząb ale nie może się rozpadać. Gdy warzywa będą gotowe dodajemy ryż, przyprawiamy do smaku solą i pierzem, oraz posypujemy koperkiem i szczypiorkiem.
Wszystko delikatnie mieszamy, podajemy na ciepło.