od: Buduj od Kuchni
Składniki:
2 jajka + 1 białko -> ubita piana
1łyżeczka erytrolu
35g mąki kokosowej Radix-Bis
2 łyżeczki budyniu waniliowego bez glutenu
30ml mleka 0,5%
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
10g izolatu
10g surowych ziaren kakao lub 2 kostki gorzkiej czekolady 90% ,pokrusz
kilka truskawek pokrojonych drobno do masy i parę do dekoracji
masło orzechowe
Wykonanie:
Jajka zmiksuj ze słodzikiem na szybkich obrotach do uzyskania biszkoptu. Dodaj mąkę, izolat,mleko,proszek, budyń i dalej zmiksuj. Konsystencja lekko gęsta. Dodaj ziarna kakao i wymieszaj, następnie wymieszaj z ubitą pianą. Rozsmaruj olej ryżowy na patelni i na rozgrzany już nałóż 4 placki średniej wielkości. Smaż pod przykryciem na małym ogniu, w trakcie znowu powkładaj palcem do nich kawałeczki truskawek. Potem obróć na drugą stronę.