Od Mama Karmiąca:
Składniki:
100 g ziaren kakaowca Radix-Bis
50 g cukru trzcinowego
1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego, u mnie Radix-bis
orzechy macadamia
wykonanie:
Ziarna kakao mielimy w młynku żarnowym kilka razy, aż masa stanie się półpłynna/plastelinowata. Jeżeli nie macie takiego młynka, możecie użyć blendera kielichowego, jednak jest to dość żmudna robota. Należy kilka razy ściągać wszystko ze ścianek i ponownie blenderować. Nie znaczy to jednak, że nie warto. Wręcz przeciwnie! 🙂
Po około trzecim mieleniu, ziarna mielimy razem z cukrem trzcinowym. To powinno znacznie ułatwić pracę.
Kakao lekko podgrzewamy razem z olejem kokosowym. Przelewamy do foremek, wciskamy orzeszki.
Naszą czekoladę chowamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia.