Niezwykle delikatne i lekkie ciasteczka z KOMOSY RYŻOWEJ zanurzone w nutce aromatu kokosa, jaki daje cukier i olej z tego owocu.
Dlaczego komosa ryżowa? Dlatego, ponieważ zawiera: liczne minerały – magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk oraz witaminy: A, E, B6, ryboflawinę, niacynę, tiaminę, kwas foliowy. Komosa zawiera pełnowartościowe białko – jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie. Przypisuje jej się potencjalne działanie antynowotworowe, gdyż związki w niej zawarte wyraźnie hamują proliferację komórek raka szczurzej prostaty. Komosa bogata jest w tłuszcze nienasycone, głównie w kwas linolenowy, oleinowy i linolowy.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. CUKRU KOKOSOWEGO BIO
- 4 łyżki MĄKI Z KOMOSY RYŻOWEJ BIAŁEJ
- szczypta SOLI HIMALAJSKIEJ BIAŁEJ i sody
- 1 płaska łyżka OLEJU KOKOSOWEGO NIERAFINOWANEGO
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Jajka z cukrem kokosowym ubić do białości. Dodawać stopniowo mąkę, sodę, sól, cukier waniliowy i delikatnie mieszać. Na koniec dodać roztopiony olej kokosowy. Piec ok. 15-20 min. w temp.160 stopni C.