Sałatka z czerwonym ryżem

Niezwykle wykwintna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu. A kompozycja składników w niej zawartych na długo syci i odżywia nasz organizm.

Właściwości RYŻU CZERWONEGO są cenione od lat w kuchni tajskiej, gdzie stanowi on podstawę diety. Uważany za najwartościowsze zboże, zawiera: witaminy A, D, E, a także minerały – m.in. magnez, cynk, żelazo. Zalety ryżu: wpływa korzystnie na pracę serca, układ krążenia, działa przeciwmiażdżycowo, rozjaśnia cerę, pozytywnie wpływa na procesy widzenia. Ponadto poprawia witalność, która ma bardzo duże znaczenie w utrzymaniu organizmu w dobrym zdrowiu. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy, reguluje pracę układu pokarmowego.

Składniki sałatki:
1 szklanka RYŻU CZERWONEGO
1-1,5 łyżeczki CZARNUSZKI
100 g krewetek
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
pieprz (wg uznania)

Sos do sałatki:
2 łyżki OLEJU KONOPNEGO
sok z połowy limonki
ulubione zioła (rekomendujemy tymianek i kolendrę).

Ryż gotujemy zgodnie z etykietą na opakowaniu. Krewetki delikatnie smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy pod koniec czosnek. Łączymy składniki: ryż czerwony, krewetki, posiekaną drobno papryczkę chili, szczypiorek, natkę, posypujemy czarnuszką. Następnie polewamy sosem, mieszamy i delektujemy się wyjątkowym smakiem