Dietetyczna zupa kokosowa

Od: Kwelka gotuje

Składniki:
400 g brokułu,
mała puszka groszku,
0,5 l bulionu,
0,5 wody kokosowej,
łyżeczka oleju kokosowego,
1 malutka pokrojona cebula,
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
4 g prażonych migdałów,
20 g nasion chia od Radix-Bis,
sól i pieprz do przyprawienia.

Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek (możemy posolić i dodać odrobinę pieprzu), smażymy przez 5 min na złoty kolor. Łodygi brokułu oddzielamy od koszyczków i umieszczamy je w garnku, wlewając również bulion i wodę kokosową. Doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 7 min, po czym dokładamy resztę brokułu, migdały prażone, groszek, nasiona chia. Gotujemy jeszcze przez 5 min.
Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy ją by uzyskać kremową konsystencję. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy jeszcze nasionami chia.