Od: Kwelka gotuje
Składniki:
Pasta curry:
1 drobno pokrojona zielona papryczka,
1 starty ząbek czosnku,
kawałeczek imbiru,
3 listki kaffiru lub skórka starta z limonki,
garść kolendry.
Wszystkie składniki zmiksować lub utrzeć z moździerzu.
Pozostałe składniki:
kolba kukurydzy,
po pół czerwonej i zielonej papryki pokrojonej w kostkę,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka ksylitolu,
sok z limonki lub cytryny do smaku,
125 ml mleka kokosowego od Radix-Bis,
100 ml wody,
80 g tofu pokrojonego w kostkę,
oliwa.
Wykonanie:
Na oleju podsmażamy pastę curry, uważając żeby się nie przypaliła. Wlewamy mleko i wodę, mieszamy. Z kolby kukurydzy obkrawamy ziarenka i dodajemy je wraz z paprykami do garnka. Gotujemy ok. 10 min. aż kukurydza zmięknie. W międzyczasie na oliwie smażymy z każdej strony kosteczki tofu. Usmażone tofu dodajemy do curry. Doprawiamy sosem sojowym, ksylitolem i sokiem z limonki. Curry podajemy z kiełkami fasoli mung i makaronem sojowym.