Roladki nadziewane pomidorami suszonymi i orzechami

Od: Kuchnia Magdaleny

Składniki:
400 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki bułki tartej
ok. 1/3 szklanki wody
1 jajko
1/2 łyżeczki ziół babci Jadzi Radix-Bis
sól, pieprz
olej do smażenia
Nadzienie:
150 g serka śmietankowego
4-5 pomidorów suszonych z oleju
garść orzechów włoskich
sól, pieprz
Panierka:
1 szklanka bułki tartej
3 łyżki czarnego sezamu Radix-Bis

Wykonanie:
Nadzienie:
Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę. Orzechy włoskie drobno siekamy. Serek śmietankowy przekładamy do miski i mieszamy z pokrojonymi pomidorami oraz orzechami. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Roladki:
Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy, a ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Bułkę tartą wsypujemy do kubka i zalewamy wodą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby spęczniała.
Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajko, spęczniałą bułkę tartą oraz cebulę i czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Dzielimy na 6 części.
Każdą część wykładamy na folię spożywczą, formując kształt prostokąta i lekko rozklepując. Na środku rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy roladki, pomagając sobie folią. Następnie zawijamy dokładnie w folię i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Na talerzu mieszamy bułkę tartą z czarnym sezamem.
Po tym czasie, roladki delikatnie rozwijamy z folii spożywczej i obtaczamy w panierce z bułki tartej i sezamu. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podjemy z ziemniakami i surówką.