Od: Kwelka gotuje
Składniki:
pół szklanki zmielonych płatków owsianych,
pół szkl. otrębów żytnik Radix-Bis,
pół szkl. mąki orkiszowej razowej,
1 jajko,
1/4 szkl. mleka 2%,
sól i pieprz.
Wykonanie:
Fatsz: brokuł ugotowany al’dente, pokrojony por, kilka pomidorków koktajlowych, kilka pasków papryki.
Zalewa :220 ml kefiru, zioła prowansalskie, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól.
Za składników na ciasto ugnieść kulkę. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadki dodać trochę mąki lub mleka jeśli będzie zbyt gęste. Ciastem wylepić formę wysmarowaną olejem; ponakłuwać ciasto widelcem i piec 15 min w temp. 200 stopni.
Na upieczony spód wyłożyć por, różyczki brokuła, pomidorki i paprykę. Całość zalać zalewą. Piec 25 min w temp. 190 stopni. Dodatkowo można pokruszyć fetę.