Ciasteczka owsiane z jagodą peruwiańską

Dlaczego JAGODA PERUWIAŃSKA?
Owoc ten posiada w sobie niezwykle cenne składniki pro-zdrowotne, które w połączeniu z nasionami i zbożem, zasilą nasz organizm w dobrą energię i poczucie sytości, połączone z lekkością.

Jagoda peruwiańska posiada bardzo dużo witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12) oraz witaminy A i C. Ponadto jest doskonałym źródłem beta-karotenu i fosforu. Jak na owoc posiada również sporo białka.
Jej zalety:

  • reguluje przemianę materii,
  • odtruwa organizm,
  • wzmaga wydzielanie moczu i wydalanie wraz z nim wielu zbędnych i szkodliwych metabolitów, np. mocznika, kwasu moczowego,
  • pomaga w przewlekłym zapaleniu stawów,
  • ułatwia perystaltykę jelit, wspiera proces odchudzania,
  • działa przeciwalergicznie.

Przepis na ciasteczka:
1,5 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. mąki migdałowej
2 łyżki płatków z amarantusa
1 łyżka sezamu naturalnego
6 orzechów brazylijskich drobno pokrojonych
120 g JAGODY PERUWIAŃSKIEJ
3-4 łyżki cukru trzcinowego lub erytrolu (ilość wg uznania)
2 jajka
1/2 puszki mleka kokosowego
1/2 szkl. wody
szczypta sody

Wymieszać składniki suche (płatki, mąka, soda, cukier, sezam, orzechy i jagody). Rozpuścić mleko z wodą i zalać mieszankę. Odstawić na chwilę do wchłonięcia płynu. Dodać jajka. Wymieszać. Jeśli konsystencja wyda się gęsta, dodać trochę wody. Masa powinna być zbita i lepka, nie krucha. Dłonie zmoczyć i formować dowolnej wielkości ciasteczka, wykładając je bezpośrednio na papier i blachę. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20-30 min. w temp. 180 stopni.
Życzymy smacznego !

  • www.ecobij.nl

    Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.

    If you know of any please share. Thank you!
    I saw similar article here: Eco bij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *