Ciasteczka owsiane z jagodą peruwiańską

Dlaczego JAGODA PERUWIAŃSKA?
Owoc ten posiada w sobie niezwykle cenne składniki pro-zdrowotne, które w połączeniu z nasionami i zbożem, zasilą nasz organizm w dobrą energię i poczucie sytości, połączone z lekkością.

Jagoda peruwiańska posiada bardzo dużo witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12) oraz witaminy A i C. Ponadto jest doskonałym źródłem beta-karotenu i fosforu. Jak na owoc posiada również sporo białka.
Jej zalety:

  • reguluje przemianę materii,
  • odtruwa organizm,
  • wzmaga wydzielanie moczu i wydalanie wraz z nim wielu zbędnych i szkodliwych metabolitów, np. mocznika, kwasu moczowego,
  • pomaga w przewlekłym zapaleniu stawów,
  • ułatwia perystaltykę jelit, wspiera proces odchudzania,
  • działa przeciwalergicznie.

Przepis na ciasteczka:
1,5 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. mąki migdałowej
2 łyżki płatków z amarantusa
1 łyżka sezamu naturalnego
6 orzechów brazylijskich drobno pokrojonych
120 g JAGODY PERUWIAŃSKIEJ
3-4 łyżki cukru trzcinowego lub erytrolu (ilość wg uznania)
2 jajka
1/2 puszki mleka kokosowego
1/2 szkl. wody
szczypta sody

Wymieszać składniki suche (płatki, mąka, soda, cukier, sezam, orzechy i jagody). Rozpuścić mleko z wodą i zalać mieszankę. Odstawić na chwilę do wchłonięcia płynu. Dodać jajka. Wymieszać. Jeśli konsystencja wyda się gęsta, dodać trochę wody. Masa powinna być zbita i lepka, nie krucha. Dłonie zmoczyć i formować dowolnej wielkości ciasteczka, wykładając je bezpośrednio na papier i blachę. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20-30 min. w temp. 180 stopni.
Życzymy smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *