Lekkie kolacje

Burgery z fasoli mung w sezamie

Od: Kwelka gotuje Składniki: 1 szkl. ugotowanej fasoli mung Radix-Bis, pół bardzo drobno pokrojonej cebulki, sól, pieprz, czosnek granulowany, białko jajka, 2-4 łyżki otrąb żytnych Radix-Bis, sezam Radix-Bis, dodatki: sałata, pomidor, cebula, bułka. Wykonanie: Fasolę, cebulę i przyprawy zblenderować na gładką masę. Dodać białko i otręby, dokładnie wymieszać. Z masy uformować kulki, obtoczyć w sezamie, […]

Chleby z pełnych ziaren RADIX-BIS

Chleby RADIX-BIS przygotowane przez  Mama Karmiąca: Ile ja się kiedyś musiałam nagłowić, żeby upiec taki chleb.. Co dodać, a czego nie i w jakich ilościach. A teraz sklep Radix – bis oferuje nam gotowe mieszanki, do których należy dodać 3 proste składniki. Cud nad Wisłą! Bym powiedziała. W ofercie znaleźć można 3 rodzaje chleba: Rustykalny […]

Sałatka z czarną soczewicą

Od Kwelka gotuje: 40 g czarnej soczewicy od Radix-Bis ugotować. Kawałek pora umyć i pokroić. Ugotowaną soczewicę wymieszać z porem i odsączonym tuńczykiem z puszki. Sałatkę doprawić solą, pieprzem i oregano. Posypać natką pietruszki.

Lekkie sajgonki z komosą białą

Od Kwelka gotuje: Zdrowe i lekkie sajgonki z białą komosą, gotowanym kurczakiem i warzywami Na nawilżony papier ryżowy położyć plasterki rzodkiewki, ugotowaną marchewkę pokrojoną w słupki, gotowanego kurczaka 2 łyżeczki ugotowanej komosy ryżowej od Radix-Bis i liść sałaty. Nadzienie zwinąć; można ugotować na parze lub zapiec w piekarniku. Podawać z ulubionym sosem.

Wiosenna sałatka z quinoa

Od Kwelka gotuje: Składniki: po 1/4 szklanki kaszy bulgur i białej quinoa z Radix-Bis, 5 rzodkiewek, kilka ugotowanych szparagów. Komosę ryżową i bulgur ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Rzodkiewki umyć i pokroić. W misce wymieszać ugotowane ziarna, pokrojone szparagi i rzodkiewki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Pizza fit dla każdego

Od Buduj od Kuchni: Rozczyn: ✔15g świeżych drożdży ✔płaska łyżeczka cukru kokosowego Radix-Bis ✔2 łyżki mąki żytniej ✔1/2 szklanki letniej wody Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Odstaw na 10min. w ciepłe miejsce aż trochę podrośnie. Spód: ✔100g mąki żytniej ✔60g mąki gryczanej […]

Sałatka owocowa z komosą ryżową

Niezwykle kolorowa i smaczna sałatka od: ZABAWA W GOTOWANIE Składniki: 2 banany 2 kiwi kilka truskawek trochę winogrona 1 limonka 3 kostki gorzkiej czekolady 1/3 szklanki KOLOROWEJ KOMOSY RYŻOWEJ 1 szklanka wody do podania: jogurt naturalny, miód, ORZESZKI PINIOWE Wykonanie: Wszystkie owoce obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Układamy je na blaszce do pieczenia i […]

Chrupiące bagietki z sezamem

Autorstwa: MAMA KARMIĄCA CAŁĄ RODZINKĘ Składniki: 1 szklanka ciepłej wody 18 g świeżych drożdży 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego RADIX-BIS 3 szklanki mąki pszennej chlebowej  RADIX-BIS 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru trzcinowego ekologicznego RADIX-BIS nasiona sezamu Wykonanie: wodę, mleko kokosowe, cukier i drożdże mieszamy ze sobą, aż połączą się w jedną całość. Odstawiamy tę […]

Kaszotto jaglane

wg przepisu i koncepcji „ZDROWIE NA JĘZYKU”: Składniki (3 porcje): 120 g kaszy jaglanej (Radix-Bis) 1 duży batat 1 duża papryka czerwona 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze 1 brokuł 1 łyżka oleju kokosowego (Radix-Bis) 1 łyżka pestek dyni (Radix-Bis) 1 łyżeczka orzeszków piniowych (Radix-Bis) przyprawy: […]

Kotleciki z komosy ryżowej

KOMOSA RYŻOWA zwana quinoa zawiera bogactwo witamin i mikroelementów. Winna często gościć na naszym stole, budując odporność i witalność zarówno dzieci, jak i dorosłych. Składniki: 1 szkl. KOMOSY RYŻOWEJ białej/czerwonej/kolorowej (wg uznania) 1 łyżka SEZAMU NATURALNEGO 1 cebula 1 mała marchew 200 g pieczarek 2 jajka 1 łyżeczka curry 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku 3 […]