Wartościowe śniadania

Lekkie sajgonki z komosą białą

Od Kwelka gotuje: Zdrowe i lekkie sajgonki z białą komosą, gotowanym kurczakiem i warzywami Na nawilżony papier ryżowy położyć plasterki rzodkiewki, ugotowaną marchewkę pokrojoną w słupki, gotowanego kurczaka 2 łyżeczki ugotowanej komosy ryżowej od Radix-Bis i liść sałaty. Nadzienie zwinąć; można ugotować na parze lub zapiec w piekarniku. Podawać z ulubionym sosem.

Owsianka daktylowo-czekoladowa z chia

Od Buduj od Kuchni: 40g płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 0,5% + 20g mleczka kokosowego 1 łyżeczka chia 20g posiekanych suszonych daktyli odrobina kakao 10g łuskanych nasion konopi opcjonalnie łyżeczka wpi o smaku czekolady na wierzch: 30g banana, 10g surowych ziaren kakao Radix-Bis, odrobina płatków kokosowych, karob i nasiona konopi. Gdy nie masz ziaren kakao […]

Owsianka dyniowo-daktylowa

Od Buduj od Kuchni: 40g plakatów owsianych 200g dyni pokrojonej w kostkę 60ml mleka 0,5% 5g ksylitolu 3 daktyle pokrojone 20g masła migdałowego do posypania karob, imbir mielony, cynamon, 6g migdałów w płatkach, 50g borówek ,7g surowych ziaren kakao Radix-Bis Zagotuj szklankę wody i dodaj dynię i daktyle. Gotuj aż będzie miękka. Zblenduj. Wsyp płatki […]

Naleśniki z nutellą z awokado

Od Buduj od Kuchni: Składniki: 1 jajko 2 łyżeczki mąki amarantusowej 1 łyżeczka mąki kokosowej Radix-Bis 1 łyżeczka ksylitolu 3 łyżeczki budyniu waniliowego bez glutenu 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej kilka kropel aromatu waniliowego 150ml mleka (u mnie 70ml mleka 1,5% bez laktozy i reszta 0,5%) Zmiksuj na naleśniki. Konsystencja ma być lekko gęsta (bardziej płynna). […]

Chleb z quinoa i kuminem

Od Kwelka gotuje: Składniki: 5 jajek, 150 g maślanki, łyżeczka soli, 200 g płatków owsianych, po 100 g płatków jęczmiennych, quinoa od Radix-Bis i siemienia lnianego od Radix-Bis, po 49,6g pestek dyni i słonecznika, 9,6g kuminu. Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec godzinę w temp. 180 stopni.

Bezglutenowe naleśniki z dżemem

Od Zdrowie na języku: Składniki: 100 g mąki z ryżu brązowego (Radix-Bis) 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej 2 jajka 10 g melasy trzcinowej (Radix-bis) szczypta soli himalajskiej masło klarowane/olej kokosowy do smażenia Dodatki: dżem jagodowy (Radix-Bis) żurawina suszona (Radix-Bis) pestki dyni prażone z solą (Radix-Bis) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski […]

Pizza fit dla każdego

Od Buduj od Kuchni: Rozczyn: ✔15g świeżych drożdży ✔płaska łyżeczka cukru kokosowego Radix-Bis ✔2 łyżki mąki żytniej ✔1/2 szklanki letniej wody Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Odstaw na 10min. w ciepłe miejsce aż trochę podrośnie. Spód: ✔100g mąki żytniej ✔60g mąki gryczanej […]

Kasza manna orkiszowa na słodko

Od BUDUJ OD KUCHNI: KASZA MANNA ORKISZOWA dżemem i dodatkiem białka czekoladowego. Składniki: 40g kaszki manny orkisz Radix-Bis 1 łyżeczka ksylitolu 3/4 szklanki mleka 0,5% i 1/4 szklanki wody opcjonalnie kilka łyżek jogurtu naturalnego 5g odżywki o smaku czekolady, ziarna kakao suszone i płatki kokosowe 40g dżemu malinowego 100% Wykonanie: mleko zagotuj z wodą i […]

Daktylowa owsianka z dżemem i dodatkami

Od BUDUJ OD KUCHNI Składniki: 30g płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 0,5% 5 daktyli ok.18g (dodaj trochę więcej, jeśli nie dajesz wpi) łyżeczka odzywki WPI o smaku czekolady 4g karobu do smaku (możesz więcej, jeśli nie dajesz odżywki) 4g chia 25g dżemu malinowego dodatki:40g Banana, płatki kokosowe, 5g ziaren kakao Radix-Bis SĄ PRZEPYSZNE 😊, 30g […]

Chrupiące bagietki z sezamem

Autorstwa: MAMA KARMIĄCA CAŁĄ RODZINKĘ Składniki: 1 szklanka ciepłej wody 18 g świeżych drożdży 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego RADIX-BIS 3 szklanki mąki pszennej chlebowej  RADIX-BIS 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru trzcinowego ekologicznego RADIX-BIS nasiona sezamu Wykonanie: wodę, mleko kokosowe, cukier i drożdże mieszamy ze sobą, aż połączą się w jedną całość. Odstawiamy tę […]

Kaniwa w lekkiej sałatce

Składniki: 200 g KANIWY 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 3 pomidory (pozbawione gniazd nasiennych i skórki) 1/2 cukinii 1/2 zielonego ogórka 200 g pieczarek 1 cebula 100 g rukoli 1 łyżka masła 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych) Sos: 3 łyżki OLEJU KONOPNEGO 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżka ulubionej musztardy […]

Kaszotto jaglane

wg przepisu i koncepcji „ZDROWIE NA JĘZYKU”: Składniki (3 porcje): 120 g kaszy jaglanej (Radix-Bis) 1 duży batat 1 duża papryka czerwona 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze 1 brokuł 1 łyżka oleju kokosowego (Radix-Bis) 1 łyżka pestek dyni (Radix-Bis) 1 łyżeczka orzeszków piniowych (Radix-Bis) przyprawy: […]