Smaczne obiady

Krucha tarta migdałowo-marcepanowa z kruszonką

Składniki: 200 g MĄKI OWSIANEJ BG 50 g MĄKI MIGDAŁOWEJ 50 g MĄKI Z KOMOSY RYŻOWEJ 100 g CUKRU TRZCINOWEGO BIO olejek migdałowy 150 g roztopionego masła 50 g MIGDAŁÓW całych 2 żółtka, 1 białko Masa marcepanowa: 120 g marcepana 50 g masła 2 łyżki mąki migdałowej piana z 1 białka jaja Wykonanie: Mąki wymieszać, […]

Kasza bulgur ze świeżymi warzywami i miodowo-cytrynowym dressingiem

Składniki: 1 szkl. KASZY BULGUR 1 łyżka JAGODY PERUWIAŃSKIEJ 1 ogórek świeży 3 średnie pomidory pół pęczka szczypiorku 1/2 cukinii 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny sól himalajska 2-3 łyżki oleju lnianego pół pęczka natki pietruszki Wykonanie: Kaszę bulgur gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Warzywa myjemy i kroimy drobno. Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych. Szczypiorek […]

Zapiekanka warzywna z ryżem jaśminowym i soczewicą

Składniki zapiekanki: 1 szkl. RYŻU JAŚMINOWEGO 1/2 szkl. SOCZEWICY CZERWONEJ BIO 1/2 szkl. SOCZEWICY ŻÓŁTEJ 2 łyżki PŁATKÓW JAGLANYCH 1 cukinia 2-3 marchewki 1/2 pora 1/2 selera 200 g grzybów (np. pieczarek) 1 łyżeczka SOLI HIMALAJSKIEJ 2 jajka ulubione zioła (np. majeranek, oregano, kolendra, koperek, kurkuma).   Wykonanie: Ryż i soczewicę ugotować wg przepisu na […]

Rozgrzewająca kasza jaglana z orzechami, warzywami i goją

Składniki: 1/2 szkl. KASZY JAGLANEJ 1 marchew 1/2 cukinii 1,5 łyżki JAGÓD GOJI garść ORZECHÓW WŁOSKICH 1 łyżka OLEJU KOKOSOWEGO 1 łyżka OLEJU LNIANEGO SÓL HIMALAJSKA (wg uznania) Wykonanie: Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Dla wzmocnienia właściwości rozgrzewających, należy kaszę uprażyć na patelni. Zalać wodą i dopiero ugotować. Następnie wymieszać z olejem lnianym i […]

Rozgrzewająca zupa z fasoli i soczewicy

Składniki: 200 g FASOLI JAŚ TYCZKA 100 g SOCZEWICY CZERWONEJ 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ziemniaki 1 papryczka chili 4 świeże pomidory 4 liście laurowe 2 łyżki masła SÓL HIMALAJSKA , pieprz, zioła (majeranek, kurkuma, kozieradka). Fasolę moczymy przez noc. Gotujemy połowę wskazanego czasu z liśćmi i solą. Soczewicę płuczemy i gotujemy ok. […]

Kotleciki z komosy ryżowej

KOMOSA RYŻOWA zwana quinoa zawiera bogactwo witamin i mikroelementów. Winna często gościć na naszym stole, budując odporność i witalność zarówno dzieci, jak i dorosłych. Składniki: 1 szkl. KOMOSY RYŻOWEJ białej/czerwonej/kolorowej (wg uznania) 1 łyżka SEZAMU NATURALNEGO 1 cebula 1 mała marchew 200 g pieczarek 2 jajka 1 łyżeczka curry 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku 3 […]