Zdrowe słodkości

Wegańskie mini bułeczki

Od: Słodkie-Rewolucje Składniki: 120g banan (waga bez skórki) 35g BIO mąki kokosowej od RADIX-BIS 65g BIO mąki orkiszowej od RADIX-BIS 25g oleju kokosowego nierafinowanego od RADIX-BIS 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20g erytrolu od RADIX-BIS 150ml mleka kokosowego wiórki kokosowe do posypania Wykonanie: Banana dokładnie ucieramy razem z erytrolem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie […]

Bezglutenowe preparowane śniadanko

Od: Słodkie-Rewolucje Składniki: preparowana kasza jaglana od RADIX-BIS preparowana gryka od RADIX-BIS preparowana komosa ryżowa od RADIX-BIS ziarna kakaowca od RADIX-BIS jogurt naturalny maliny migdały Wykonanie: Maliny dusimy i łączymy z jogurtem. Wierzch posypujemy preparowaną gryką,kaszą i komosą. Dodajemy ziarna kakaowca,orzechy i owoce.

Kolorowa tapioka z mleczkiem kokosowym

Od: Marcepanowy kącik Składniki: 1/3 szklanki suchej tapioki 2 szklanki wody 3 łyżeczki cukru mleczko kokosowe 1/2 szklanki malinki Wykonanie: Suchą tapiokę wsypać na gotująca się wodę, zamieszać i zmniejszyć grzanie. Gdy kuleczki zaczną robić się przeźroczyste należy wsypać cukier. Gotować, aż kuleczki zrobią się przeźroczyste. Następnie dolać letniej wody, znowu zamieszać i odcedzić na […]

Galette orkiszowe z jeżynami i borówkami

Od: Zabawa w gotowanie Składniki: 200 g mąki orkiszowej t. 700 RADIX-BIS 100 g masła 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 żółtko 1 szklanka jeżyn 1 szklanka borówek lub jagód 2 łyżki mąki orkiszowej t.700 2 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Mąkę, cukier oraz masło posiekać na drobno nożem. Dodać jogurt oraz żółtko, […]

Tarta kokosowa-migdałowa

Od: Di gotuje Składniki: (Forma o średnicy 18-20 cm) Spód: 1,5 szklanki mąki migdałowej/zmielonych migdałów (u mnie mąka migdałowa Radix-Bis) 1/2 szklanki wiórek kokosowych (u mnie Radix-Bis) 5 łyżek oleju kokosowego (roztopionego lub półpłynnego) 2 łyżki dowolnego syropu/melasy (u mnie melasa z trzciny cukrowej Radix-Bis) 1 szczypta soli (solidna) Krem: 1/3 szklanki mleka kokosowego (u […]

Drożdżowe z jabłkami

Od: Szpileczki i babeczki Składniki: 1 kg mąki pszennej, 3 szklanki mleka, 25 g drożdży, 1 szklanka cukru brązowego, 5 jajek, cukier waniliowy, jabłka papierówki około 600-700 g, cukier brązowy do posypania ( 3 łyżki). Wykonanie: Do miski wrzucamy pokruszone drożdże i wsypujemy cukier. Następnie dodajemy jajka, mleko i mąkę. Zagniatamy ciasto. Ciasto jest dość […]

Ciasteczka z żurawiną

Od: Szpileczki i babeczki Składniki: 1 kostka masła, 0,5 szklanki cukru brązowego, 2 jajka, 2,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g orzechów pistacjowych, 50 g suszonej żurawiny. Wykonanie: Do miski dodajemy suche składniki, następnie dodajemy masło i jajka. Zagniatamy ciasto. Obranie orzechy pistacjowe siekamy na mniejsze kawałki. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości […]

Ciasteczka owsiane z pistacjami i czekoladą

Od: Di gotuje Składniki: (około 20 sztuk) 2 szklanki mąki owsianej (1 szklanka = 250 ml; u mnie Radix-Bis) 3/4 szklanki cukru trzcinowego (u mnie Radix-Bis) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (płaska) 1/4 szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego Dodatkowo: 1/2 szklanki posiekanej czekolady/czekoladowych groszków 1/3 szklanki posiekanych pistacji (solonych; […]

Kruche ciasteczka kokosowe

Od: Szpileczki i babeczki Składniki: 1 kostka masła, 0,5 szklanki cukru brązowego, 2 jajka, 1 szklanka mąki pszennej, 1,5 szklanki mąki kokosowej, 100g wiórek kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i cukier. Wbiajamy jajka i dodajemy masło. Zagniatamy. Następnie wsypujemy wiórka kokosowe. Zagniatamy aż ciasto ładnie się […]

Piegowaty omlet

Od: Mama Karmiąca Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego w temperaturze pokojowej, u mnie Radix – bis 2 jaja 170 g mąki ryżowej, u mnie Radix – bis 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki nasion kaniwa, u mnie Radix – bis 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 3 łyżki oleju kokosowego, u mnie […]

Szyszki z czekoladą

Od: Di gotuje Składniki: (17-18 sztuk) (*) 400g masy kajmakowej/krówkowej (1 puszka) 100g ryżu preparowanego (u mnie brązowy Radix-Bis) 50g czekolady białej (**) 50g czekolady mlecznej Masę z puszki podzielić na 2 równe części i umieścić w małych garnuszkach/rondelkach. Do jednej części dodać kawałki białej czekolady, a do drugiej mlecznej. Oba garnuszki/rondelki podgrzewać na niewielkim […]

Placuszki czekoladowe ze śliwkami

Od: Buduj od Kuchni Składniki: 2jajka 1 łyżeczka ksylitolu 25g mąki kokosowej Radix-Bis 1 łyżeczka kakao i karobu 1 łyżeczka mąki konopnej (nie musi być) 1 łyżeczka mąki ryżowej 40ml mleka 0,5% opcjonalnie 1 łyżeczka izolatu BioTechUSA Polskao smaku orzechowym 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziaren kakao (surowych) 12g posiekanych suszonych śliwek Jajka […]