Zdrowe słodkości

Pancakes Oreo

Od Buduj od Kuchni: 1 jajko 1 białko 30ml mleka 0,5% 20g mąki kokosowej Radix-Bis płaska łyżeczka karobu ok.4g kopiasta łyżeczka kakao ok.7g łyżeczka płaska mąki gryczanej łyżeczka płaska ksylitolu ok.7g łyżeczka białka o smaku czekolady 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu Białko ubij ze szczypta soli. Jajko zmiksuj na biszkopt z ksylitolem. Dodaj […]

Kokosowo-kawowy pudding z tapioki

Od Kwelka gotuje: Kokosowo-kakaowy pudding z tapioki z musem gruszkowym. Składniki: 200 ml mleka kokosowego, 15g tapioki, 2 łyżeczki erytrolu od Radix-Bis, 3 łyżki ziarna kakaowca od Radix-Bis, jedna gruszka. Mleko kokosowe podgrzać z tapioką, erytrolem i ziarnami kakao, gotować na małym ogniu ok. 15-20 min, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie gruszkę zmiksować. […]

Kawowy pudding z tapioki

Od Kwelka gotuje: Zagotuj 150 ml mleka kokosowego, dodaj 2 łyżki tapioki i pół szklanki mocnej kawy. Gotuj staje mieszając przez ok. 20 min. Można dodać cukier, syrop klonowy lub erytrol od Radix-Bis. Pudding przelej do szklanki. Śmietanka: zmiksuj pół banana i 3 łyżki gęstego zimnego mleka kokosowego. Dodaj szczyptę cynamonu. Śmietankę połóż na pudding.

Placek kawowo-cynamonowy bg

Od Kwelka gotuje: Ciasto: Składniki: 40 g mąki jaglanej Radix-Bis, 40 g mąki gryczanej, 4 łyżki erytrolu Radix-Bis, płaska łyżka kawy, 2 duże białka, 95 g musu jabłkowego, 5 – 6 łyżek mleka migdałowego, pół łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy Kruszonka: 10 g mąki kokosowej Radix-Bis, łyżeczka cynamonu, kopiasta łyżka erytrolu, łyżeczka musu jabłkowego, […]

Czekoladowy budyń na ryżu

Od Kwelka gotuje: Składniki: szklanka ugotowanego ryżu, 3/4szkl. mleka, pół szkl. wody, 3 łyżki erytrol Radix-Bis, szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej i soli, 2 łyżki ziarna kakaowca Radix-Bis, 4 kostki gorzkiej czekolady. Wykonanie: Mleko i wodę podgrzać z przyprawami, kakao i czekoladą. Dodać ugotowany ryż, posłodzić i gotować aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Gotowy budyń […]

Owsianka czekoladowo-bananowa z malinami

Od Buduj od Kuchni: Składniki: 40g płatków owsianych 1 Łyżeczka ksylitolu 60ml mleka 0,5% po łyżeczce kakao i karobu 1 łyżeczka izolatu o smaku czekolady 50g banana posiekanego + 20g na wierzch Do dekoracji: 40g malin (mrożonych), po łyżeczce mąki kokosowej i z orzeszków ziemnych, ziaren kakao surowych Radix-Bis, odrobina płatków kokosowych ? Przygotowanie owsianki  […]

Drożdżowe bułeczki ryżowe

Od Zdrowiej na co dzień: Składniki: 500g mąki ( u mnie ryżowa Radix-Bis ) jeśli używasz mąki bez glutenu potrzebne będzie jeszcze ok 1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jaja 1/2 szklanki mleka 1/4 kostki świeżych drożdży 1/2 szklanki słodziwa ( u mnie melasa Radix-Bis ) 2 łyżki roztopionego masła nadzienie ( u mnie dżem […]

Czekoladki z orzeszkiem

Od Mama Karmiąca: Składniki: 100 g ziaren kakaowca Radix-Bis 50 g cukru trzcinowego 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego, u mnie Radix-bis orzechy macadamia wykonanie: Ziarna kakao mielimy w młynku żarnowym kilka razy, aż masa stanie się półpłynna/plastelinowata. Jeżeli nie macie takiego młynka, możecie użyć blendera kielichowego, jednak jest to dość żmudna robota. Należy kilka razy […]

Naleśniki z nutellą z awokado

Od Buduj od Kuchni: Składniki: 1 jajko 2 łyżeczki mąki amarantusowej 1 łyżeczka mąki kokosowej Radix-Bis 1 łyżeczka ksylitolu 3 łyżeczki budyniu waniliowego bez glutenu 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej kilka kropel aromatu waniliowego 150ml mleka (u mnie 70ml mleka 1,5% bez laktozy i reszta 0,5%) Zmiksuj na naleśniki. Konsystencja ma być lekko gęsta (bardziej płynna). […]

Szarlotka z budyniem

Od Buduj od Kuchni: Składniki: 2 jajka 40g cukru kokosowego Radix-Bis 200g mąki owsianej 65g mąki amarantusowej 15g oleju koko roztopionego 200ml mleka 0,5% aromat waniliowy 2 Łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko wymieszaj, najlepiej wyrób dłońmi. Konsystencja ma być dość gęsta, gęstsza niż na biszkopt. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i wlej ciasto. Rozprowadź łyżką […]

Tort czekoladowy Oreo white

Od Buduj od Kuchni: Biszkopt: 4 Jajka 50g mąki orkiszowej 30g mąki amarantusowej 50g cukru kokosowego Radix-Bis 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu kilka kropel aromatu migdałowego Jajka ubij z cukrem na biszkopt ok.15-20min. Potem dodaj przesiane mąki z proszkiem, aromat i delikatnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok.30 wyłóż papierem do pieczenia i wlej […]

Chrupkie sezamki lniane

Od Kwelka gotuje: Składniki: 85g mąki z gryczanej, 1 jajko, pół szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego, pół łyżeczki soli, pół szklanki siemienia lnianego od Radix-Bis, pół szklanki pestek słonecznika, ¼ szklanki amarantusa, 4 łyżki sezamu, 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub suszonego czosnku lub rozmarynu. Wykonanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż […]